Sunday, October 2, 2011

Oh tidak, Aku anak jawa..

Benda ini pun baru aku tahu dekat Mr.Bapak kelmarin lepas. Die yang ceritakan sejarah Mr.Atok dekat aku.Cerita punya cerita baru aku tahu yang aku nie ada darah keturunan wak - wak jawo, hahah. Dekat tempat keje aku ada sorang kawan aku nie, orang jawe, so bila borak dengan die, rasa macam best lak dengar die ngomong jawe. Macam tengah berdebat pun ada bila cerita dengan die.. hahha..

Mr.Bapak cerita pasal sejarah atok aku yang beliau nie datang dari Indonesia. Time tue jepun tangkap atuk aku suruh jadi otromen, eh silap, bukan. Suruh kerja buat rel keretapi. Lepas tue, bila jepun kalah perang, british pulak tangkap atok aku jadi tukang kebun kat ladang die. So pengalaman kerja atok aku nie banyak lah, pernah kerja dengan Yamaha (Jepun), lepas tue kerja dengan Facebook (British). Okay aku merepek. Aku nak tanya kat bapak aku, kita ada sedara tak kat Indonesia??  Kumpulan Dewa ke, Irwanshah ke, Mak Lampir ke..

Atok aku nie duduk dekat Perak, tempat kelahiran Mr.Bapak. So aku dari kecik tak pernah tengok wajah atok aku. Hensem ke tak, ada ala - ala macam K-Pop ke, mane lah tahu kan. Jadi secara lumrahnya, bila atok aku jawa,mesti aku kena tahu sikit - sikit cakap jawa. Masalah nya cakap jawa aku langsong tak pandai. Mr.Bapak pon same. Tak pandai cakap jawa..

Aku terpikir, bila aku ada darah orang jawa, perlukah aku menyokong Team Indonesia bila lawan dengan Malaysia, Perlukah aku menonton sinetron hari - hari?? Perlukah aku download lagu - lagu agnes monica bila aku ada darah jawa?? Oh tidak sama sekali. .. Disebabkan aku tak reti nak cakap jawa, ada sape - sape tak boleh tolong aku ajar cakap jawa..


klik untuk tumbesaran..


p/s : aku tiru ayemm ayam ker??? hahah... brithday same, jawa lak.. cilake..

4 comments:

difficult easy. said...

HAHA. tak memasal ek. :P boleh pulak kembar ngan ayeem ayam

Shahbri said...

hahaha.. taw xpew...

Zulfikar Hazri said...

"jgn tangkapin akuuuu......aku melayu kok!"

" dah dah, naik lori ni, balai cerita, KOK kau tu pun dah kantoi"

sakura said...

Riko iso ngomong jowo ya? Hahak