Monday, August 8, 2011

Kantoi Tak Puasa

Aku tak nak cerita pasal raya, nak beli baju raya ke ape, sebab bagi aku raya tetap sama je macam tahun - tahun lepas. Sebab kita dah besar kan, so duit raya tak dapat.. sob sob..

Mesti korang yang baca blog aku nie pelik kan asal lah aku buat entry ngarut macam nie wahhal raya kan lambat lagi.. Betul tak?? Ngaku cepat..!! Sebenarnya aku tak ada idea nak tulis ape, pasal tue aku keluar cerita psal raya nie.. 

Nak tanye korang lah, ape maksud raya mengikut pikiran korang. Kalau tanye akulah kan, Hari Raya adalah hari kemerdekaan bagi umat islam yang dah berpuasa cukup sebulan. Itu kalau budak - budak nerd yang bagi jawapan. Kalau korang pergi tanye budak yang baru pandai main gasing, raya tue ape??? diorang mesti jawap.. "raya tue kan kita dapat banyak duit pastu kan pakai baju baru, jalan2 umah orang, pastu dapat duit kita nak simpan buat beli kereta kontrol"

Pengalaman puase aku banyak.. Best gile masa puasa.. Paling aku tak boleh lupe, masa tue En.Mak tengah masak dekat dapur, beliau mintak tolong aku suapkan makanan dekat adik aku. Adik aku kecik je masa tue umur lebih kurang 2 tahun, mane tau makan sendiri. Tak pe lah, disebabkan anak yang soleh, aku buat jugak, masa aku suap tue, aku pandang jam, pukul 6.30 petang, kejap je nie.. Aku tengok adik aku makan sedap je.. last2 aku makan sikit adik aku,hehe.. *jahat.. Aku ingat lagi masa tue mak aku masak daging masak kicap.


En.Mak pon pelik, nape adik aku kuat makan, padahal kalau suap 2 - 3 sudu dah kenyang dah. Dekat 3 kali adik aku tambah nasi. Last2 En.Mak mengendap dari dapur, kantoi sudah, bukan aku suap adik aku, aku yang suap kat mulut aku sendiri. Mengamuk mak aku. Akhirnya time family aku berbuka aku kena main jauh2.. sadis sungguh.. Sape suruh aku suapkan adik aku time puasa??


Lepas berbuka, ikot En.Bapak pergi masjid solat terawih, kalau malas aku main bunga api jer.. Aku jenis takut main mercun sebenarnya. Kalau mercun padi, korang tau tak mercun padi macam mane?? Ala macam mercun cina tapi kecik jer.. Selalu orang bakar pegang kat tangan . Kalau aku, letak dekat mane2 lepas tue, amik ubat nyamuk, patahkan, ikat dekat batang lidi, bakar dari jauh. bayangkan cepat.. hehe..
incik google bagi...

p/s : Sekarang aku dah berjaya puasa penuh.. ngeh ngeh ngeh...


4 comments:

iMah said...

hahahhaha..
boleyh pulak g suap ke mulut sndiri

Mohammed Faizal said...

haha...boleh plak ko makan sikit adik ko...cam ne aku tak dapat bayangkan..haha

Shahbri said...

heheh.. jangan bayangkan..

sarah honey said...

saya main mercun bawang je. langsung tak thrill. hahaha